To hasło wzięła sobie do serca klasa 2b ze Szkoły Podstawowej nr 5, która we wrześniu zadeklarowała udział w ogólnopolskim projekcie Fundacji BOŚ. W jego ramach realizuje różnego rodzaju zadania, związane z zasadami prawidłowego odżywiania. Honorowy patronat nad akcją sprawuje Pierwsza Dama RP, Agata Kornhauser-Duda.
– Etap jesienno-zimowy trwa do stycznia przyszłego roku. Musimy zrealizować 6 zadań, z których większość mamy już za sobą. Celem całego przedsięwzięcia jest promocja edukacji prozdrowotnej, wyrabianie właściwych nawyków żywieniowych oraz zachęcanie najmłodszych do aktywności ruchowej. Z tym ostatnim w klasie 2b nie ma najmniejszych problemów, dzieci bardzo lubią wychowanie fizyczne i zajęcia na świeżym powietrzu – wyjaśnia Marzena Sekutowska, wychowawczyni drugoklasistów.
Zadania, które młodzi świdniczanie muszą zrealizować, zamykają się w 6 modułach: 2 lekcje„Warzywa i owoce na co dzień i od święta” oraz „Co powinny jeść dzieci? Piramida Zdrowia”; 2 konkursy„Baw się z nami – owocami, warzywami!” oraz „Gra planszowa o piramidzie zdrowia”; forum „Uczymy dzieci zdrowego odżywiania”; dzielimy się wiedzą „Piramida zdrowia, owoce i warzywa”.
– Fajne było wymyślanie gier planszowych. Robiliśmy je w szkole i trochę w domu, z rodzicami. Gramy w nie na przerwach – mówi Ada. Dodaje: – Razem z mamą poszłam też na targ, kupić brukselkę, śliwki, gruszki, jabłka, czosnek, cebulę i paprykę. Potrzebne były do zrobienia cudaków-zwierzaków.
– A ja robiłam z mamą sałatkę z suszonych pomidorów, sałaty, ogórków, czosnku – wymienia Majka.
– Byliśmy też na spotkaniu z podróżnikiem, który opowiadał nam, jak żyją ludzie w krajach arabskich i że jedzą dużo daktyli, bo są bardzo zdrowe – wyjaśnia Adrian.
Dzieci układały też historyjki obrazkowe o tym, że warzywa i owoce mają przewagę nad słodyczami, a także wypełniały karty pracy z hasłami dotyczącymi zdrowego odżywiania, na przykład „Dbaj o zróżnicowanie pożywienie” lub „Nigdy nie zapomnij zjeść śniadania”. Kolejnymi punktami było: oglądanie filmu pt. „Zuzia i piramida żywienia”, uczestniczenie w zajęciach Akademii Młodego Naukowca, robienie zdrowych i pożywnych kanapeczek, przygotowanie ulotek dla rodziców. Przed drugoklasistami jeszcze, między innymi, robienie koktajli owocowo-warzywnych oraz publikacje tekstów w szkolnej gazetce.
– Bardzo nam się podoba udział w projekcie. Dowiedzieliśmy się, na przykład, że trzeba jeść pięć porcji owoców i warzyw dziennie, bo wtedy będziemy mieli dużo energii, a jak jemy słodycze to ta energia jest tylko chwilowa. Wiemy, że bardzo ważny jest ruch, ćwiczenia i spacery, bo ułatwia trawienie i wtedy brzuchy nie bolą. Staramy się jeść zdrowe rzeczy. W szkole dostajemy jabłka, marchewkę i soczki. Pijemy też dużo wody – opowiadają dzieci.
W projekcie „Zdrowo jem, więcej wiem” uczestniczą też klasy 1c i 3a. Po zakończeniu działań należy wysłać sprawozdanie do organizatora. Do wygrania są nagrody rzeczowe.
Wystąpili dla zerówki
W ubiegłym tygodniu uczniowie kl. 2b odwiedzili swoich młodszych kolegów i koleżanki z zerówki, by zaprezentować im minispektakl dotyczący zdrowego odżywiania. Przedstawili inscenizację wiersza Jana Brzechwy „Na straganie”, zaśpiewali piosenkę „Mam fryzurę na cebulę” i zachęcali do wspólnych tańców. Przygotowali również zagadki o warzywach i owocach, a Doktor Zdrówko opowiedział o zdrowych właściwościach jarzyn i witamin.
aw, fot. kl. 2b, GŚ
Artykuł przeczytano 1236 razy
Last modified: 8 grudnia, 2022