Już niebawem zasiądziemy do wielkanocnego stołu. Każda z pań na pewno ma swoje sprawdzone przepisy na świąteczne dania. Zachęcamy jednak do wypróbowania receptur, które nadesłali nam uczniowie Zespołu Szkół nr 1.
– Na świątecznym stole obowiązkowo powinny pojawić się jajka – symbol nowego życia, ale znajdziemy tam też wiele innych potraw, no i oczywiście cukrowego baranka, sól, chleb, kiełbasę, chrzan, pieprz i babkę. Nasze propozycje wielkanocnego menu są smaczne i pięknie dekorują stół. Mamy nadzieję, że wśród nich znajdziecie jakieś inspiracje dla siebie. Życzymy smacznego! – mówi w imieniu swoich uczniów Małgorzata Motyl.
Dzisiaj prezentujemy dwa przepisy. Kolejnych szukajcie jutro.
Żurek wielkanocny, na domowym zakwasie, podany z jajkiem na twardo i białą kiełbasą oraz ziemniaczkami.
Do dużego garnka wkładamy obraną i pokrojoną 1 porcję włoszczyzny, ziele angielskie, 2-3 liście laurowe, 4 ziarna pieprzu, obrane i rozgniecione 3 ząbki czosnku, 2-3 grzybki suszone. Wszystko zalewamy sporą ilością wody (ok. 2 l) i gotujemy na wolnym ogniu ok. 40 minut. 400 g kiełbasy kroimy na plasterki, 100 g boczku na paski i podsmażamy. Dodajemy do wywaru i gotujemy kolejne kilkanaście minut. Wlewamy wymieszany ok. 1/2 l zakwasu na żurek. Doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. 4 ziemniaki gotujemy. Gdy są już miękkie, odcedzamy i ugniatamy na puree. 1 cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oliwie z oliwek, aż się zrumieni. Dodajemy ją do ugniecionych ziemniaków i mieszamy. Żurek podajemy z puree ziemniaczanym i jajkami na twardo.
Przepis na zakwas: 500 ml wody wlewamy do dużego i czystego słoja, dodajemy 6 łyżek mąki żytniej typ. 2000 oraz obrane 5 ząbki czosnku, 4 liście laurowe, ziele angielskie. Całość mieszamy i przykrywamy gazą. Nie zakręcamy słoika, ponieważ zakwas potrzebuje dostępu powietrza, by mógł pracować. Słoik odstawiamy w zacienione, ale w miarę ciepłe miejsce. Przynajmniej raz dziennie mieszamy zakwas. Zawsze używamy czystej łyżki lub czystego drewnianego patyczka. Po 3-4 dniach zakwas już ładnie pachnie. Po 7-8 dniach jest gotowy do użycia.
Jajka faszerowane pieczarkami, idealne na śniadanie wielkanocne.
4 jajka gotujemy na twardo, następnie studzimy, obieramy ze skorupki i kroimy na pół. Żółtka wyjmujemy do miski i rozgniatamy, a białka układamy na talerzu. 4 duże pieczarki ścieramy na grubych oczkach i przesmażamy na oliwie ze startymi 2 ząbkami czosnku, aż woda odparuje z pieczarek. Gdy pieczarki ostygną, łączymy je z żółtkami. Dodajemy posiekaną garść natki pietruszki, ok. 2 łyżeczki śmietany, ok. 1 łyżeczki majonezu oraz sól i pieprz. Mieszamy. Farsz nakładamy w połówki jajek (w miejsce po żółtku) tak, aby dokładnie napełnić zagłębienie.
ow
Artykuł przeczytano 1628 razy
Last modified: 8 kwietnia, 2020