wtorek, 07 lipca 2020r.

Truskawkowa bomba witaminowa

Autor: |

Kolejnym przepisem, tym razem na ciasto z truskawkami, podzielili się z nami uczniowie ZS nr 1, którzy szkolą się pod okiem Małgorzaty Motyl.

– Te smaczne owoce poleca się reumatykom oraz osobom cierpiącym na schorzenia wątroby i nerek. Truskawki działają też dobroczynnie na serce – obniżają poziom cholesterolu i ciśnienie tętnicze. Poza tym mają niewiele kalorii, poprawiają apetyt, gaszą pragnienie, przyspieszają przemianę materii, leczą ból gardła i chrypkę. Zawierają dużo witaminy C, a także liczne minerały. Jednym słowem są istną bombą witaminową, więc jedzmy je pod każdą postacią. Na początek proponujemy łatwe, pyszne, jogurtowe ciasto z truskawkami i kruszonką – zachęca młodzież z „Norwida”.

CIASTO: 2 szklanki mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 3 jajka, ¾ szklanki drobnego cukru, łyżka cukru wanilinowego, 50 g roztopionego masła (lub oleju), 1 szklanka jogurtu naturalnego, 350 g truskawek, cukier puder
KRUSZONKA: 3 łyżki mąki, 70 g masła, 4 łyżki cukru
Przygotować kruszonkę: do miski wsypać mąkę, dodać drobno posiekane masło oraz cukier i rozcierać składniki aż powstanie drobna kruszonka. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Mąkę przesiać do miski razem z proszkiem do pieczenia, wymieszać. W drugiej misce ubić jajka z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę (około 7 minut). Dodać jogurt, roztopione masło oraz mąkę z proszkiem do pieczenia. Krótko zmiksować na wolnych obrotach miksera, tylko do połączenia się składników w jednolitą masę. Wyłożyć do tortownicy, na wierzch ułożyć pokrojone truskawki. Posypać kruszonką. Piec przez około 45 – 50 minut, do czasu aż ciasto urośnie, a wierzch się zrumieni. Posypać cukrem pudrem. Smacznego!

Artykuł przeczytano 286 razy

Last modified: 17 czerwca, 2020

Registration

Zapomniałeś hasło?