Świąteczna akcja „Słodka Wielkanoc dla Seniora” wciąż trwa. Świdniczanie chętnie biorą w niej udział. Słodycze czekają już na podopiecznych Domów Pomocy Społecznej.
Inicjatywa to kontynuacja mikołajkowej akcji, którą zapoczątkowała Dorota Bęczkowska z Lublina. Jej celem jest zebranie darów dla podopiecznych DPS. Z okazji Wielkanocy ludzie dobrej woli przekazują im słodkości. Jedną ze stref zrzutu jest świdnicka Akademia Uśmiechu, która mieści się przy ulicy Piłsudskiego 6a.
– Zbieramy dary dla DPS ze Świdnika i Wygnanowic. Widać duże zainteresowanie akcją. Dzwoni do nas sporo chętnych, którzy chcą dołączyć do świątecznej inicjatywy. Ludzie przynoszą słodkości w siatkach. Postaramy się dorzucić do nich inne cukierki. Z poprzedniej zbiórki zostało nam sporo herbaty, więc ona też pojawi się w prezencie. Jeżeli z darów nie uda nam się zrobić wystarczającej ilości paczek, nasze stowarzyszenie przygotuje brakujące upominki – mówi Jolanta Laskowska, zastępca prezesa AU.
Kup czekoladę
Wciąż można zrobić słodką niespodziankę dla seniora. Aby wziąć udział w akcji, trzeba zgłosić się w komentarzu, pod przypiętym głównym postem na Facebookowej grupie „Słodka Wielkanoc dla Seniora”. Następnie kupić czekoladę, czekoladowe jajeczka albo zająca, a prezent zapakować w małą torebkę prezentową i dostarczyć do wybranej strefy zrzutu. Warto pamiętać o cukrzykach. Na rynku dostępne są słodkości bez dodatku cukru. Finał akcji zaplanowano na 1 kwietnia.
Świdnicka strefa zrzutu jest otwarta w godzinach od 12.00 do 20.00. Kontakt pod nr tel. 500 816 007.
Wesprzyj inne placówki
Na pomoc czekają również inne Domy Pomocy Społecznej, które działają na terenie powiatu świdnickiego oraz województwa lubelskiego. Są nimi DPS: Kosmonautów, Krzesimów, Betania, Abramowice, Wygnanowice, Archidiakońska, Ostrów Lubelski, Kraśnik, Kiełczewice, Chojno Nowe Pierwsze, Jadwinów, Kock oraz Różańska. Pełna lista punktów, w których można zostawiać paczki jest dostępna na Facebookowej grupie.
nat, fot. Akademia Uśmiechu
Artykuł przeczytano 1585 razy
Last modified: 24 marca, 2021