Uczniowie Technikum żywienia i usług gastronomicznych z Zespołu Szkół nr 1 podzielili się z nami przepisem na nową potrawę, którą można podać na wielkanocny obiad.
– To efektowne a zarazem zdrowe i proste w przygotowaniu danie, idealne na świąteczny obiad. Zachęcamy do wypróbowania naszego przepisu i życzymy smacznego – mówi Małgorzata Motyl, opiekunka młodych gastronomów.
Roladki drobiowe z bazyliowym pesto i serem w szynce parmeńskiej
Składniki: duża podwójna pierś z kurczaka, sól, pieprz; pesto bazyliowe: garść liści bazylii, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, 2 łyżki migdałów (lub innych orzechów), 3 łyżki startego sera, 3-4 łyżki oliwy z oliwek; dodatkowo: opakowanie szynki parmeńskiej, serrano lub szwarcwaldzkiej, 20 dkg żółtego ser lub fety; zalewa:śmietanka 30% , musztarda francuska.
Przygotowanie: Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy. Kroimy w plastry, następnie rozbijamy tłuczkiem na cienkie kotlety (najlepiej do rozbicia użyć folii spożywczej, aby ich nie uszkodzić). Doprawiamy solą, pieprzem. Odkładamy.
Do kielicha blendera przekładamy wszystkie składniki pesto, miksujemy do otrzymania gładkiej masy (można użyć gotowe).
Wykonanie:
Na każdym rozbitym kotlecie rozsmarowujemy po łyżeczce pesto i układamy słupek żółtego sera lub fety. Mięso zwijamy ściśle w roladki. Każdą zawijamy dodatkowo w plasterek szynki (tak, aby zakryć łączenie), a następnie układamy w naczyniu żaroodpornym i zalewamy śmietanką wymieszaną z musztardą. Tak przygotowane danie wstawiamy do piekarnika (lub lodówki by upiec na drugi dzień) nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 50 minut.
ow, fot. ZS nr 1
Artykuł przeczytano 1855 razy
Last modified: 14 kwietnia, 2022