sobota, 19 września 2020r.

Letni czas w ogrodzie

Autor: |

Ciepłe dni najlepiej spędzać w chłodzie ogrodowej zieleni. Również podopieczni Miejskiego Ośrodka Usług Socjalnych hołdują tej zasadzie, ciesząc się kwiatami i drzewami rosnącymi przy budynku.

W ubiegłym roku ogród przeszedł całkowitą metamorfozę, dzięki udziałowi w projekcie rewitalizacji zaniedbanych obszarów Świdnika. Teren został wyrównany, posiano trawę, wyznaczono  nowe ciągi komunikacyjne i alejki, wymieniono ogrodzenie od strony ulicy Okulickiego i sklepu Berlinek. Ustawiono pergolę, nowe ławki i śmietniki. Pojawiły się też rośliny: lawenda, hortensje, berberys, modrzewie, sosny, kasztanowce, magnolie oraz bukszpan. Całość objęta jest monitoringiem.

– W tym roku, z okazji 100. urodzin Papieża Polaka posadziliśmy odmianę powojnika wielokwiatowego „Jan Paweł II”. Widać, że jest mu u nas dobrze, bo pięknie się rozwija. Oczy cieszy też clematis o nazwie „Kardynał Wyszyński”. Kwitnie lawenda, którą na pewno spożytkujemy do zrobienia zapachowych woreczków – mówi Beata Portka, kierownik MCUS.

Seniorzy postanowili też ozdobić swój ogród. Na pergoli zawisły kolorowe prace, do zrobienia których wykorzystali włóczkę i stare płyty CD. Ciekawym elementem dekoracyjnym są też …głośniki, przypominające kształtem i kolorem kamienie. Ustawione w różnych częściach ogrodu doskonale wtopiły się otoczenie.

– Chwalimy sobie nasz zakątek, podoba się również gościom, którzy od czasu do czasu do nas zaglądają. Żałujemy, że pandemia nie pozwala na organizowanie większych imprez i spotkań. Na razie więc odpoczywamy we własnym gronie, słuchamy muzyki i cieszymy się słońcem. Rozegraliśmy już wewnętrzny turniej w boule. Chętni mogą też grać w szachy, bo mamy w ogrodzie specjalny stolik z szachownicą – dodaje szefowa MCUS.

Metamorfoza stołówki

Czas pandemii władze MCUS postanowiły wykorzystać na przeprowadzenie drobnych remontów w budynku. Metamorfozę przeszła stołówka. Pomalowano ściany, zlikwidowano drewnianą ściankę oddzielającą dwie części pomieszczenia i zastąpiono ją materiałową kurtyną. Dzięki temu stołówka zyskała więcej światła i przestrzeni. Jeśli środki finansowe pozwolą, na ścianach pojawią się jeszcze ozdobne aranżacje, które nadadzą wnętrzu ostateczny efekt wizualny.

aw, fot. MCUS

 

 

Artykuł przeczytano 158 razy

Last modified: 29 lipca, 2020

Registration

Zapomniałeś hasło?