Zgodnie z obietnicą, Filip Tryniecki, szóstoklasista ze Szkoły Podstawowej nr 7 i wielki pasjonat sztuki kulinarnej, przesłał nam kolejny przepis. Tym razem proponuje dipy, czyli gęste sosy, które można podawać jako dodatek do różnego rodzaju dań.
Są podawane na zimno i stanowią uzupełnienie przystawek, sałatek i dań głównych. Najczęściej dipy przygotowuje się na bazie jogurtu, śmietany, majonezu, mleka i twarogu i łączy z przyprawami: ziołami prowansalskimi, koperkiem, chrzanem, czosnkiem, oregano, ostrą lub słodką papryką.
– Można je jeść z chlebkami kefirowymi, na które przepis podaję na swoim kanale na You Tube „Filip gotuje”, a także ze zwykłym chlebem, waflami ryżowymi, chipsami, krakersami, warzywami i mięsem. Ich zrobienie nie jest skomplikowane, a dipy doskonale urozmaicą smak potraw – mówi młody kucharz.
aw
Kolorowe sosiki
Dip czosnkowy: 200g jogurtu naturalnego, 1 rozgnieciony ząbek czosnku, 1 łyżka oliwy z oliwek. Składniki mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem.
Dip paprykowy: 200g jogurtu greckiego, 1 łyżka majonezu, 1 łyżka oliwy z oliwek, 1łyżeczka sproszkowanej papryki. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki oprócz majonezu, który dodajemy dopiero na sam koniec. Następnie ponownie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem.
Dip ziołowy: 100g jogurtu greckiego, 100g śmietany 22%, 1 łyżka koperku, 1 łyżka natki pietruszki, 1 łyżka oliwy z oliwek, 1 łyżka mieszanki ziół (oregano i bazylia). Wszystko mieszamy, a do smaku dodajemy pieprz i sól.
Dip musztardowy: mieszamy 2 łyżki majonezu i 2 łyżki musztardy, najlepiej ostrej. Doprawiamy odrobiną pieprzu i soli.
Artykuł przeczytano 1118 razy
Last modified: 27 listopada, 2020