Wiele osób nie wyobraża sobie Bożego Narodzenia bez świątecznych pierniczków – miękkich, domowych i po prostu przepysznych. Pięknie udekorowane ciasteczka mogą być również świetną ozdobą na choinkę albo prezentem dla najbliższych.
Przepis na pierniczki znalazł się w kolejnym odcinku cyklu „Filip gotuje”, który możemy obejrzeć na kanale You Tube. Jego autor, Filip Tryniecki, uczeń Szkoły Podstawowej nr 7, zachęca do wypróbowania poniższej receptury.
Składniki: 1 opakowanie przyprawy korzennej, 1 jajko, 1 łyżeczka kakao, 3 szklanki mąki, 1 szklanka cukru pudru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 3/4 szklanki miodu, 1/2 kostki margaryny.
Przygotowanie: Wszystkie składniki wymieszaj i zagnieć ciasto. Uformuj z niego kulę i zostaw w lodówce na godzinę. Po tym czasie rozwałkuj ciasto na grubość ok. 5 mm i wytnij foremkami kształty. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i wstaw blaszkę na 8-10 min.
– Upieczone ciasteczka, po wystygnięciu, dekorujemy lukrem, na przykład cytrynowym. Robi się go bardzo prosto, dodając do soku z cytryny cukier puder. W przypadku, gdy wyjdzie nam za rzadki, trzeba dodać trochę cukru pudru. Gdy jest za gęsty, mieszamy go z odrobiną wody lub cytrynowego soku. Ciasteczka pokrywamy cienką warstwą lukru. Najlepiej zrobić to pędzelkiem, będzie wtedy równomiernie rozłożony. Potem nakładamy różnego rodzaju ozdoby. Mogą to być płatki, ziarenka, cukrowa posypka czy bakalie. Na nadchodzące święta Bożego Narodzenia, życzę wszystkim Czytelnikom Głosu Świdnika wielu pięknych i radosnych chwil. Mam nadzieję, że w waszych kuchniach też zagoszczą takie wesołe pierniczki – mówi Filip.
aw
Artykuł przeczytano 1766 razy
Last modified: 15 grudnia, 2020