niedziela, 16 marca 2025r.

Spróbujemy leczniczego przysmaku

Autor: |

O dobroczynnych właściwościach miodu nikogo nie trzeba przekonywać. Wzmacnia organizm, działa antybakteryjnie, pomaga osobom cierpiącym na nadciśnienie, można go także stosować jako naturalny słodzik. Smak miodu produkowanego przez zamieszkałe w Świdniku pszczoły krainki będziemy mieli okazję degustować już jutro. Miodobranie w miejskiej pasiece rozpocznie się o godz. 11.00, w parku przy ul. Zygmunta Majewskiego 1, za stacją Orlenu.

Świdnicka pasieka istnieje od 2021 roku. Składa się z trzech uli zbudowanych z materiałów recyklingowych, Opiekuje się nią świdnicki pszczelarz, Krzysztof Kukawski, który, jak co roku w czerwcu, podbierze pszczołom wyprodukowany wiosną miód.

Wydarzeniu będą towarzyszyć pokazowe wirowanie leczniczego przysmaku, degustacja miodu i produktów pszczelich, a także warsztaty tworzenia świec z węzy.

Co ciekawe,  miód z miasta jest bardziej ekologiczny niż ten ze wsi. Według badań, taki z miejskiej pasieki ma dziesięciokrotnie niższe parametry zanieczyszczeń niż przewidują normy unijne.

fot. archiwum

Artykuł przeczytano 226 razy

Last modified: 13 czerwca, 2024

Registration

Zapomniałeś hasło?

Zmień język »
Przejdź do treści