wtorek, 07 lipca 2020r.

Przepis na…

Autor: |

Przepis dla tych, którzy lubią słodkie co nieco.  Połączenie szarlotki i sernika, z delikatną  cytrynową nutą, na pewno zachwyci wszystkich łasuchów. Ciasto ma jeszcze jedną zaletę – nie trzeba go piec.

Ciasto serowo-jabłkowe

Składniki: 800 g mielonego twarogu, 1,5 kg jabłek, szkl. mleka, 100 g masła, szkl. cukru, 2 opak. budyniu cytrynowego, 2 galaretki cytrynowe, herbatniki.

Przygotowanie: Prostokątną blachę wyścielić pergaminem. Na dnie ułożyć warstwę herbatników. Twaróg zmiksować z masłem i cukrem. Budynie wymieszać z mlekiem, po czym wlać do reszty składników i zmiksować. Całość przełożyć do garnka i gotować na małym ogniu ok. 5 min., aż masa zgęstnieje. Gorący krem wylać na herbatniki. Wierzch wyrównać i ułożyć kolejną warstwę ciastek.  Jabłka obrać, pokroić w małą kostkę, podgrzewać w garnku, na małym ogniu, aż owoce zmiękną. Zestawić  z palnika, wsypać galaretki i mieszać, by się rozpuściły. Gorącą masę wylać na herbatniki i ułożyć ostatnią warstwę ciastek. Schłodzić. Polać polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem.

aw

Artykuł przeczytano 273 razy

Last modified: 8 czerwca, 2020

Registration

Zapomniałeś hasło?