piątek, 23 lutego 2024r.

Przepis na…

Autor: |

Na nasze zaproszenie do podzielenia się ciekawymi przepisami odpowiedzieli uczniowie Zespołu Szkół nr 1 im. C. K. Norwida, którzy mają mnóstwo ciekawych gastronomicznych pomysłów. Wiele osób miało już okazję degustować przygotowane przez nich potrawy, na przykład podczas szkolnych lub miejskich imprez.

– Są smaczne, kolorowe, czasem dietetyczne. Największą furorę robi pizza, ale nasi uczniowie gotują też obłędną zupę kurkową czy pieką wyjątkową szarlotkę. Dzisiaj jednak zachęcają do  wiosennych przekąsek. Jedną z nich jest wyborna sałatka, która z pewnością znajdzie amatorów w każdym domu. Nazywają ją „Tuńczyk w twarogowej pościeli” – mówi Małgorzata Motyl, nauczycielka przedmiotów zawodowych i artystycznych.

Poszczególne składniki sałatki układamy warstwowo wg następującej kolejności od dołu:

9.Żółtka jaj ugotowane na twardo – starte na tarce o dużych oczkach (4 szt.)

8.Majonez (1-2 łyżki)

7.Ser biały (25 dkg)

6.Tuńczyk (2 puszki, odsączony olej)

5.Sól, pieprz

4.Cebula pokrojona w drobną kostkę

3.Majonez – 1- 2 łyżki

2.Żółty ser starty na tarce o dużych oczkach (15 dkg)

1.Białka jaj ugotowane na twardo – starte na tarce o dużych oczkach (4 szt.)

Smacznego!

ow

Artykuł przeczytano 1184 razy

Last modified: 2 kwietnia, 2020

Registration

Zapomniałeś hasło?

Zmień język »